God förmiddag! Vill dela med mig av en intressant föreläsning jag kikade på av Tim Ferriss. Jag har sen innan läst hans bok Fyra timmars arbetsvecka och tyckte att den var väldigt intressant att ta del av (vill tipsa om en bra sammanfattning på boken här!). Jag upplevde det som en nyttig bok att läsa för jag började fundera över hur jag vill leva mitt liv, vad vill jag göra eller inte göra? Dessa frågor borde jag ställa mig själv regelbundet, alltid känna efter att jag är på rätt väg. 
 
När jag nu skrollade igenom YouTube lite snabbt häromdagen och såg en föreläsning av Tim Ferriss via Ted Talks väcktes intresselågan. Denna föreläsning handlade om vikten av att definiera sina rädslor. Ferriss berättar om sin historia att han ville ut och resa i Europa. Han nämner att han var rädd för sitt företags skull, vad skulle hända med det om han åkte iväg, bara sådär? Denna historia skrivs det också om i boken. Han hade några tips på hur man kunde möta sina rädslor och kunna ta välgrundade beslut. 
 
Om du har ett tuft beslut att ta kan denna metod vara nyttig att använda. Exempelvis om man ska flytta till en ny ort, byta jobb eller något annat som kräver lite betänketid och mod. Ferriss modell grundar sig i stoicism d.v.s. att under stress kunna behålla sitt lugn och ta ett välgrundat beslut. Vara medveten om att vi inte kan kontrollera allting omkring oss me nvi kan kontrollera hur vi agerar.
 
  1.  Definiera
    Definiera dina rädslor. Vad är det värsta som kan hända? Gör en lista med allt du är rädd för ska hända.

  2. Förhindra
    Hur kan du förhindra att var och en av rädslorna du skrivit upp händer? Skriv upp vad du kan göra för att förhindra att varje rädlsa sker (d.v.s. det du kan påverka).

  3.  Reparera
    Om nu det det värsta faktiskt händer, vad kan du göra för att lösa det? Skriv upp lösningsförslag för varje rädsla du angivit ovan. 
 
 
 
 
Genom att fullfölja dessa tre steg kanske du kan komma fram till att det inte är så farligt ändå. Kanske vågar du göra flytten eller byta jobb. I boken fick man känslan att budskapet var att inte låta ens rädslor stå i vägen för ens drömmar. Jag anser att denna metod Ferriss förespråkar kan vara ett bra alternativ för att kunna våga ta de beslut som känns läskiga. Att den ger möjlighet att se beslutet från ett annat perspektiv. 
 
Är du mer intresserad länkar jag här nedan videon jag såg samt en kort video om stoicism. 
 
 
 
Vill avsluta med ett citat från föredraget: 
 
Enkla val leder till ett svårt liv.
Svåra val leder till ett enkelt liv.