Hej på er! För ett tag sedan stötte jag på en intressant artikel om Alternativkostnaden. Artikeln syftar på att varje gång du gör ett köp, tackar ja till ett erbjudande eller liknande så går du miste om något annat d.v.s. alternativkostnaden. Exempelvis om du väljer att köpa en kaffe varje dag för ca 20 kr kommer du att efter ett års tid ha tackat nej till 7300 kr att spendera på annat. Detta annat kan ju vara något som ligger högre upp på ens önskelista som i mitt fall exempelvis husdrömmar. Denna alternativkostnad måste inte tvunget vara relaterat till pengar utan kan även relateras till tid. Om jag väljer att spendera 1 timmer framför min tv varje dag blir det 365 timmar på ett år. Timmar jag skulle kunnat spenderat på annat sätt. 
 
Nu vill jag klart poängtera att inget av detta är fel! För dig kanske en kopp kaffe är värt 20 kr på morgonen, för mig kanske inte då jag inte dricker kaffe. Syftet med detta tankesätt är att göra mer medvetna val och reflektera över vad som är viktigt för sig själv. Förhoppningsvis kommer detta leda till att pengarna och tiden som spenderas kommer att göra det på saker som för mig känns värt det. Jag har många gånger efter ett köp känt hur tänkte jag här? eller om jag fastnat framför en serie och helgen bara försvann, sådär. Jag vill (som många andra skulle jag tro) känna att jag får ut mer av min tid och pengarna jag spenderar. Därför hoppas jag nu på att kunna använda detta tankesätt för att kunna få mig på rätt spår. När jag funderade vidare på detta kom jag också fram till, för att kunna använda mig av detta tankesätt måste jag ha klargjort mina mål. 
 
Det känns enkelt att säga att jag vill bo i hus när jag blir äldre, men vad är det för mål? Det är så löst och ger ingen antydan på hur jag ska uppnå detta. Lite bättre formulerat skulle kunna vara: om tio år vill jag bo i ett hus, i Falun, tillsammans med Andreas. För att kunna köpa ett hus som kostar 3 000 000 kronor måste vi ha sparat ihop 15% till kontantinsatts, 1,5% till lagfart, 2% till pantbrev vilket då blir 555 000 kronor. Om jag börjar från noll idag betyder det att jag och Andreas behöver spara ihop 4 625 kronor varje månad. Genast känns detta mål mer uppnåeligt. Om jag kan låta bli att spendera 2 313 kronor på annat och istället spara detta varje månad så kommer jag och Andreas kunna köpa ett hus om tio år. Så varje gång jag gör ett köp kommer jag att se detta hus framför mig, är detta verkligen mer värt det än vårt framtida hem? Detta var bara ett simpelt räkneexempel men jag hoppas att ni förstår mitt tankesätt här. Målet behöver självklart inte vara så övergripande som ett hus utan det kanske är en ny kamera, valet är ditt!
 
 
 
Här är ett hus att drömma eller inspireras av! Bildkälla