Jag såg en väldigt intressant föreläsning på TED Talks av Laura Vanderkam. Rubriken löd How to gain control of your free time, det fångade mig direkt. Laura har även skrivit en bok om detta som heter 168 Hours samt I Know How She Does It (båda finns högt på min önskelista). I den sistnämnda har Laura gjrot en studie på flertalet kvinnor som fört en tidslogg. Låter väldigt inspirerande! 
 
Föreläsningen handlade om hur man bör tänka kring hur man spenderar sin tid. Vi säger/tänker gärna att jag hinner inte eller jag har inte tid för... vilket Laura menar inte stämmer. Istället för att säga att jag har inte tid bör jag säga att jag inte prioriterar detta. Hon tar upp ett exempel där en av kvinnorna i hennes studie råkade ut för att hennes vattenpump (kan minnas fel) började läcka och kom hem till huset fullt med vatten. Trots detta fortsatte hon att föra sin tidslogg och det visade sig att hon la sju timmar på att lösa detta problem. Sju timmar. Larua menar vidare att om hon hade bett denna kvinna lägga sju timmar på ex. träning hade hon antagligen sagt Tyvärr jag hinner inte. Detta p.g.a. det inte är prioriterat. En vattenläcka ligger högt upp på prioriteringslistan. Detta leder till frågan Hur prioriterar jag min tid?
 
Om vi istället för att tänka att jag inte har så mycket tid, omvandla en vecka till 168 timmar. På dessa 168 timmar kan det antas att jag jobbar 40 timmar, jag sover åtta timmar per natt d.v.s. 56 timmar. Utöver det har jag 72 timmar att styra över. Så hur vill jag styra över dessa? 
 
Ett tips Laura delade med sig av var att skriva nästa års redogörelse, en för privatlivet och en arbetsrelaterad. Det är ett fantastiskt år, vad har du uppnått? Vad är dina tre - fem bästa händelser? Nu vet du vad du ska sträva efter och vilka mål du vill uppnå. Vidare nämner Laura att man bör lägga upp mål för varje vecka och att dessa mål bör delas upp efter tre kategorier: jobb, relationer och mig själv. Varje kategori ska innehålla två - tre mål.
 
Jag tänkte vidare på detta och insåg att om jag vill göra en förändring behöver jag veta hur gör jag idag? Hur prioriterar jag min tid idag? Ofta tycker jag det känns som om att helgen bara försvinner eller liknande. Så vad sysslar jag med igentligen? Så jag har nu börjat föra en tidslogg, inspirerad av Laura Vanderkams föreläsning. Jag ska vara ärlig och säga er att det är inte lätt! Det är så enkelt att glömma fylla i den, jag har ingen rutin ännu samt jag har inget bra system för att fylla i utan jag klumpar gärna ihop lite aktiviteter till en större. Jag skulle därför gärna vilja läsa Lauras bok för att hjälpa mig hitta ett bra system som fungerar för mig. Tyckte i alla fall att det var ett väldigt intressant ämne  som jag gärna vill läsa mer om!